Cymraeg isod
A new report commissioned by WWF Cymru and written by Landworkers’ Alliance Cymru showcases six stories of agroecological and regenerative farms in Wales and makes the case for agroecology to be at the heart of Welsh farming policy.
A transition to agroecological farming in Wales presents an opportunity to produce high-quality food for Welsh communities in a way which also regenerates our soils, waters and wildlife habitats.
This new report, commissioned by WWF Cymru, co-ordinated by Food Sense Wales and written by Landworkers’ Alliance Cymru’s Dr Amber Wheeler showcases six diverse agroecological farming case studies, including a regenerative beef farm in Carmarthenshire; an Organic and Pasture for Life certified dairy farm in Carmarthenshire; an agroecological vegetable producing co-operative in Gwynedd; a Biodynamic certified poultry and egg mixed farm in coastal Ceredigion; an Organic certified mixed coastal farm near Bridgend and a sustainable shepherd partnership in the uplands of Powys. Half of the farms are owned, two are tenanted and one is run co-operatively and they range in size between 30 and 800 acres.
The report draws out common themes from the case studies and outlines a list of policy recommendations for the Welsh Sustainable Farming Scheme, including development of the Horticulture Development Scheme, housing and permitted development for horticultural enterprises, and the creation of a new sustainable farming and horticulture apprenticeship scheme.
Two out of the six of these case studies are LWA Cymru members – Nantclyd a Tyddyn Teg – and we are immensely proud to have our members’ voices and experiences helping to guide and influence policy and narratives around farming on a national level.
Mae adroddiad newydd a gomisiynwyd gan WWF Cymru, wedi ei cydgysylltiedig gan Food Sense Wales ac a ysgrifennwyd gan Landworkers’ Alliance Cymru yn arddangos chwe stori am ffermydd agroecolegol ac adfywiol yng Nghymru ac yn dadlau’r achos dros i agroecoleg fod wrth galon polisi ffermio Cymru.
Mae newid i ffermio agroecolegol yng Nghymru yn gyfle i gynhyrchu bwyd o ansawdd uchel i gymunedau Cymru mewn ffordd sydd hefyd yn adfywio ein priddoedd, ein dyfroedd a’n cynefinoedd bywyd gwyllt.
Mae’r adroddiad newydd hwn, a gomisiynwyd gan WWF Cymru ac a ysgrifennwyd gan Dr Amber Wheeler o Gynghrair Gweithwyr Tir Cymru yn arddangos chwe astudiaeth achos ffermio agroecolegol amrywiol, gan gynnwys fferm eidion adfywiol yn Sir Gaerfyrddin; fferm laeth ardystiedig Organig a Porfa am Oes yn Sir Gaerfyrddin; menter gydweithredol sy’n cynhyrchu llysiau agroecolegol yng Ngwynedd; fferm gymysg ddofednod ac wyau ardystiedig Biodynamig ar arfordir Ceredigion; fferm arfordirol gymysg ardystiedig organig ger Pen-y-bont ar Ogwr a phartneriaeth bugeiliaid cynaliadwy yn ucheldiroedd Powys. Mae hanner y ffermydd dan berchnogaeth, dwy yn denant ac un yn cael ei rhedeg ar y cyd ac yn amrywio mewn maint rhwng 30 ac 800 erw.
Mae dwy o’r chwech o’r astudiaethau achos hyn yn aelodau o LWA Cymru – Nantclyd a Tyddyn Teg – ac rydym yn falch o gael lleisiau a phrofiadau ein haelodau yn helpu i arwain a dylanwadu ar bolisi a naratifau am ffermio yng Nghymru.
Photos: Aled Llewelyn (WWF Cymru)